כל מה שרציתם לדעת על מערכוני אימפרו (שורט פורם אימפרוב)

תמונה מצחיקה - מערכוני אימפרוביזציה

תוכן עניינים

זה מצחיק בטירוף וזה מאולתר לחלוטין אבל איך זה באמת עובד ? כדי להבין את זה, בואו קודם נדבר על אימפרוביזציה בעולם התיאטרון

מופע אימפרוביזציה (אלתור) סטנדרטי, אורך כשעה ומורכב משבעה-שמונה משחקי ספורט תיאטרון לערך (אפשר לקרוא להם גם משחקי אלתור) מבוסס כולו על רעיונות הקהל המוצעים תוך כדי ונעשה ללא הכנה מוקדמת. בדרך כלל אבל לא תמיד, המשחקים מסודרים לפי דרגת קושי עולה, על מנת להרים את הרף ולאתגר את השחקנים עוד ועוד.

מעבר ל"יכולת השליפה" המרשימה של מאלתרים מקצועיים והיכולת שלהם להיות חדים ובעלי כושר תגובה מהיר, אחד הדברים שהקהל הכי אוהב, הוא לראות את השחקנים מתחבטים ומנסים לפתור את הסיטואציה והאתגר שמביא איתו כל משחק. זה דורש מהשחקנים יצירתיות, שחרור והמון המון טכניקה.  

"הכיף תמיד נמצא בצד השני של הכן"

כשצופים במשחקי אלתור, זה לפעמים עשוי להיראות פשוט, אבל האמת היא שמאחורי התיאטרון המאולתר מסתתרת שיטה, מתודה וכללים מאוד ברורים, שמאפשרים לשחקנים להצליח לאלתר יש מאין בכמה רגעים. כמובן שכשרון הוא פקטור חשוב מאוד למאלתר, אבל את המיומנות הזאת – ניתן (עד רמה מסוימת) ורצוי ללמוד.

כללי ברזל באלתור

מאלתר טוב יודע שהוא חייב להקשיב לפרטנר, להגיד "כן ו.." ולקבל את הרעיונות שלו וכמובן לסמוך עליו במאה אחוז. עליו להימנע מלחסום רעיונות, או להזיז אותם הצידה (סינדרום "כן אבל") לזה מתווספת האחריות על פלטפורמה ברורה, שכוללת מיקום ויחסים במקרה של סצנות אבל לא רק, אנרגיה גבוהה ("Up and Happy") וחיבור אסוציאטיבי אמיתי ואותנטי לעולמו הפנימי.

ראו גם: מתעניינים בסדנאות אימפרוביזציה? כל הפרטים בקישור!

קשה באימונים קל בקרב - תרגול הכלים

כששולטים בכלים האלה היטב, נדרשת עבודת תרגול כדי להטמיע טוב טוב את היסודות האלה בגוף ולהפוך אותם לברירת המחדל של המאלתר/ת. כמו במכון כושר, אליו מגיעים אנשים לאמן, לעצב ולפתח את השרירים והגוף, כך גם התרגול והאימונים במשחקי אלתור ובטכניקה פועלת. ככל שמתרגלים יותר, "שריר" האלתורים מתפתח ומשתדרג וברגעי המופע עצמו, על המאלתר/ת לשחרר את כל מה שעבד/ה עליו בחזרות וחי את הרגע – נמצא ב"כאן ועכשיו"

אמרו כן ו.. מערכוני אימפרוביזציה

ראו גם: להתגלגל מצחוק – מערכון בהפתעה  אטרקציה לאירוע שלא תשכחו

סגנונות בתיאטרון מאולתר - Long form וShort form

בעולם התיאטרון המאולתר קיימות שתי טכניקות מרכזיות:

מחזה שלם מאולתר (Long Form improv)

מחזה/קטע ארוך שלם מאולתר לחלוטין שמבוצע בהשראת מילה או משפט אחד בלבד מהקהל בתחילת הערב. בפעמים רבות, גם בהשראת דברים אחרים כמו שם למחזה או תעודת זהות לדמות או אפילו חיפוש אחרון בגוגל (או כל דבר אחר אותו מגדיר המנחה ומבקש מהקהל – אין לזה סוף)

מערכוני אימפרו קצרים (Short Form improv) 

קטעים קצרים שאורכם כמה דקות בלבד ובשונה מהלונג פורם ללא נרטיב ארוך טווח. הם מבוססים על משחקים מאולתרים קלילים ומצחיקים עם חוקיות וכללים ברורים הכוללים בדרך כלל דמויות מופרעות ומצחיקות ועלילה רגעית, שהיא תוצר של ההתקלות שמציב כל משחק.

מערכונים מאולתרים – איך זה באמת עובד? 

הנה 4 דוגמאות למערכוני אימפרו:

סאונד אפקטס

המנחה מעלה מתנדב מהקהל שיהיה אחראי על הפסקול של המערכון וכל תפקידו יהיה לייצר אפקטים קוליים במהלך הסצנה, על השחקנים להגיב לאפקטים ולשלב אותם בסיטואציה שנבחרה מרעיונות הקהל.

כמות משתתפים: 2

משך המשחק: כרבע שעה כולל שלב איסוף המשפטים

דרגת קושי: 3 מתוך 5

תנועה בלתי רצונית

המנחה מארח שלושה משתתפים לתוכנית אירוח בנושא כלשהו שהקהל בוחר. כאשר המנחה מציג את המשתתפים, עליו לבחור תנועה/עווית לא רצונית ולשלב אותה בדבריו, לאחר מכן, כשיפנה למרואיין הראשון, יצטרך המרואיין בין דבריו לאמץ את אותה תנועה ולהוסיף תנועה חדשה משלו וכך גם המרואיין הבא אחריו, יאמץ את שתי התנועות הקודמות ויוסיף משלו והמרואיין האחרון, שעליו יהיה לאמץ את כל התנועות/טיקים ולהוסיף חדשה משלו.


כמות משתתפים: 3

משך המשחק: 8-10 דקות

דרגת קושי: 2 מתוך 5

 

פתקים ( AKA של מי השורה הזאת?)

מדובר במשחק אימפרוב קלאסי מסוף שנות השמונים, אליו אפשר היה להיחשף גם כצופים בתוכנית הטלוויזיה המוכרת "של מי השורה הזאת בכלל?", המנחה אוסף מהקהל משפטים, ביטויים, הגיגים, ציטוטים משירים וכו' והשחקנים כותבים אותם על פתקים קטנים. לאחר מכן, הוא מבקש מהקהל מקום לסצנה או כל רעיון אחר לסיטואציה בה ישחקו השחקנים ועל השחקנים לשלב את המשפטים מהפתקים במהלך המערכון, להצדיק אותם ולעמוד מאחוריהם כאילו היו המשפטים שלהם.

כמות משתתפים: 4

משך המשחק: 8-10 דקות

דרגת קושי: 4 מתוך 5

נגן וידאו
המשחק "תנועה בלתי רצונית" מתוך הגרסה הישראלית לתוכנית הטלוויזיה המצליחה "של מי השורה הזאת בכלל?"

מונולוג ג'יבריש עברית (משחק סולו)

במשחק הזה על השחקן לאלתר מונולוג הרצאה/תוכנית בישול/ברכה ועוד.

מנחה המופע, יחליף את שפת המונולוג מעברית לג'יבריש (שפה מומצאת) לאורך כל הקטע. תחילה במרווחים קצרים ובהמשך כל כמה שניות. על השחקן יהיה להחליף את השפה מבלי להניד עפעף ולהמשיך בדבריו כאילו דבר לא קרה.

כמות משתתפים: 1

משך המשחק: כ5 דקות

דרגת קושי: 4 מתוך 5

"The improv, sometimes it works, sometimes it doesn't, but when it does, it's like open-field running."

Robin Williams

לסיכום

ישנם משחקים לקבוצה, סצנות לזוגות, מונולוגים מאולתרים (משחקי סולו) וקטעים מוזיקליים מאולתרים. מופעי האלתור מורכבים ממערך מערכונים מאולתרים, המבוססים על סוגים רבים ומגוונים של משחקי אלתור או משחקי ספורט תיאטרון, אשר כוללים חוקיות ברורה ומשתנה בהתאם לסגנון המשחק. הם קלילים, דינאמים ומשחררים. 

כדי לקרוא עוד על מה זה אימפרוביזציה – לחצו כאן

Picture of מערכת השמש
מערכת השמש

אהבתם ? יש לכם משהו להוסיף ? ספרו לנו!

לפוסט הזה יש תגובה אחת

  1. לילך

    משחקים מעולים!
    תודה !

כתיבת תגובה