איך להתגבר על פחד קהל בעזרת אימפרו ?

תמונת נושא פחד קהל

תוכן עניינים

פחד קהל (גלוסופוביה) הוא אחד הפחדים הגדולים ביותר שקיימים בקרב בני אדם והוא ככל הנראה הפוביה החברתית הנפוצה ביותר.

קיימות שיטות רבות לטיפול בחרדת הקהל, כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), אימון עם מאמן אישי, מדיטציות, כדורים להורדת מפלס החרדה ועוד.

היום נסביר לכם על פחד קהל, התסמינים שלו ונספר לכם מדוע אימפרו הוא הכלי המושלם לטיפול בנושא.

פחד קהל – מה זה ?

פחד קהל הוא חשש מהערכה עצמית נמוכה או שלילית לקראת סיטואציות חברתיות, או כמובן במהלכן. אנשים החווים את הפוביה הזאת, נתקלים בקושי להתנהל כשהם במרכז העניינים וכל העיניים נשואות אליהם.

דוגמאות לסיטואציות בהן הפוביה יכולה להתקיים

  • הרצאה
  • הצגה
  • פרזנטציה במקום העבודה
  • הנחיית טקס כלשהו

או כמובן כל סיטואציה דומה. רוב בני האדם אמנם לא חווים חרדת קהל, אבל כן היו מעדיפים שלא לקחת את הבמה באותן סיטואציות ונוסף לכך, רוב בני האדם היו נלחצים או מתרגשים במידה כשהייתה מוטלת עליהם האחריות לדבר מול קהל. מדובר כמובן בלחץ טבעי שברוב המקרים הופך לדריכות שאפילו מחדדת את הריכוז שלנו.

אצל שחקני תיאטרון למשל, הדעה הרווחת היא שכאשר ההצגה יוצאת מחדר החזרות ופוגשת בפעם הראשונה קהל, רמת הביצוע דווקא עולה משמעותית, כיוון שמפגש מול הקהל מחדד את היכולות, הריכוז והמסירות שלהם.

אבל באשר לפחד קהל, מדובר על כ20% מהאוכלוסייה הכללית שסובלת מהתופעה.

תסמינים לחרדה חברתית

  • במישור ההתנהגותי: הימנעות ממצב בו אני צריך לדבר עם קהל
  • במישור הקוגניטיבי: מודעות יתר אובססיבית לעצמי ולדרך שבה אני מתנהג
  • במישור הפיזיולוגי: הזעת יתר, דפוק מואץ, הסמקה, קושי בנישמה, רעד בקול וגמגום, אי נוחות בבטן ועוד..
  • במישור הרגשי: הערכה עצמית נמוכה מהרגיל, דכדוך או דכאון וכעס.

למה זה קורה לי ?

לא קיים גורם ספציפי לבעיה הזאת. זה יכול להיות מסיבות ביולוגיות ותורשתיות או כמובן סיבות שקשורות למבנה האישיות שלנו או לאירוע טראומתי כזה או אחר שגרם לנו לפתח את החרדה הזאת.

מדוע אימפרו הוא הכלי המושלם לטיפול ?

עולם האימפרוביזציה עשיר בכלים שיכולים לשדרג את הנוכחות שלנו מול קהל, את היכולת הוורבלית שלנו, את הביטחון העצמי שלנו ועם השילוב הנכון, אם נוסיף גם כלים מעולם התיאטרון, נוכל להשתפר משמעותית ולעמוד על הבמה ללא חשש, או לפחות עם חשש או לחץ במידה נמוכה ובריאה.

היום נכיר לכם כמה כלים וניתן לכם טיפים שיכולים לעזור לכם בהתמודדות עם פחד קהל.

התמודדות עם פחד קהל אילוסטרציה

 ראו גם: התאימו סדנת אימפרוביזציה לכל מטרה !

כלים וטיפים מעולם האימפרוביזציה שיוכלו לעזור לכם להתגבר על פחד הקהל

  1. הכנה מוקדמת מקיפה (חזרות) : בקריאה ראשונה זה הרי עשוי להיתפס כאבסורד. אימפרוביזציה זה אלתור, אז מה הקטע עם להתכונן ? אז זהו, שגם שחקנים מאלתרים מקצועיים, מתכוננים היטב על מערך המופע שלהם ועליהם לגלות הכרות מעמיקה עם המשחקים השונים וכן עם הטכניקות השונות.

רק כאשר הכללים ברורים והבסיס יציב עבורם, הם באמת יכולים לאלתר בחופש מוחלט.

ולכן, אם אתם עתידים להרצות למשל, נסו לתרגל את מהלך הדברים שאתם רוצים להגיד. עבדו עם הדף וחזרו על הדברים שוב ושוב עד שאתם מגיעים למצב שאתם יכולים להתעורר ב3 בבוקר ולהתחיל בהרצאה.

כך, מעבר לעובדה שתצברו בטחון בטקסט, תוכלו גם לגלות דרכים שונות ויצירתיות להגיש אותו ועבודת ההכנה שלכם תהיה ניכרת בביצוע. באחריות.

  • זה אחד הטיפים הכי חשובים שיש, הוא הבסיס ולכן גם נכתב ראשון. אם אתם לא כאלה שיש להם כוח לתרגל עכשיו שוב ושוב, או אין לכם זמן, נסו להריץ את זה בין לבין דברים. ברכב, תוך כדי שטיפת כלים, כשהראש על הכרית וכו'. כל חזרה תשחיז ותחזק אתכם.
  1. לשחרר: באימפרו, ברגע שמתחיל המופע צריך לשחרר הכל ופשוט ליהנות. נכון, זה יכול להיות מלאכותי, שלא לומר טיפשי, לייעץ למישהו ליהנות ולכן הכוונה היא קודם כל לשכוח את כל מה שהכנתם.

סמכו על הגוף שלכם שזוכר היטב את תהליך החזרות ועבודת ההכנה המקיפה שעשיתם. זה השחרור האמיתי.

מה שמוביל אותי לטיפ הבא.

  1. להיות ב"כאן ועכשיו": "כאן ועכשיו" הוא סוג של מונח מעולם התיאטרון, שכמובן שמיש גם באימפרו ואני חושב שכדאי מאוד לקחת את המהות שלו גם להתמודדות עם פחד קהל.

הכוונה היא שהחל מהמפגש עם הקהל, כל שניה היא קריטית ועלינו להיות בה ולהקשיב למתרחש.

שוב, למרות שבהרבה מקרים אנחנו אלה שמדברים, עלינו להיות ב"כאן ועכשיו" ולהרגיש את האווירה והקהל, להגיב בזמן אמת לכל מה שעולה.

הטיפ הזה הוא טיפ ממשפחת האותנטיות. קהל מזהה שחקן/מרצה שמדבר על אוטומט בלי לשים לב ולהתאים את עצמו לשטח. אתם לא רוצים להיות כאלה.

  1. מותר לטעות: אחת המתנות הכי גדולות של עולם האימפרו. מותר לטעות. חשוב שאיפשהו בראש שלכם המשפט הזה יהדהד חזק.

לטעות באימפרו זו הזדמנות. הזדמנות לצחוק, הזדמנות לרגע אותנטי, לקסם אישי לצאת החוצה.

אם טעיתם בזמן הרצאה, בנתון או במשפט, או שהיה לכם איזה "לפסוס" (מילה או יותר שהתחרבשה את עצמה לדעת), יש דרך מומלצת לצאת מזה.

אבל קודם אכתוב עוד משהו בהקשר הזה, תחשבו על עצמכם כצופים בהרצאה – מה, כשאתם רואים מישהו מתבלבל על הבמה אתם מוציאים מגפון ומתחילים לצחוק עליו עם כולם? ברור שלא. אתם רק רוצים לשמוע את ההמשך, בהנחה שההרצאה באמת מעניינת אתכם.

לכן הלחץ בהקשר הזה צריך "להתפייד".

הדרך שאנחנו מציעים היא פשוט "למרקר" את הטעות, לא רק שלא להסתיר אותה, אלא פשוט להוציא אותה החוצה. לחייך, כמו להודות בה בעצם. זה חינני ובמקרים מסוימים יכול לתת לכם אפילו כמה מחיאות כפיים.

אין צורך להתעלם מטעויות. כולם ראו וכולם הבינו.

במופעי אלתור אגב, אחוז גבוה מהצחוק של הקהל נובע מטעויות והתפתלויות של השחקנים בניסיון להצליח להתמודד עם ההתקלות שמביא כל משחק. זה הקטע.

  1. אמצו אנרגיה חיובית : אנחנו כותבים הרבה על "כן ו.." בבלוג הזה. אחת מאבני הייסוד של עולם האימפרוביזציה היא החשיבה החיובית והיצירה מתוך מקום של לקבל את מה שמגיע אליי, בין אם הוא מוציא אותי או לא מוציא אותי מאיזור הנוחות, נכון לי או לא נכון לי.

במקרה זה, אני רוצה לקחת את הטיפ הזה למקום הבא:

השתדלו בערב ההרצאה/פרזנטציה/הדרכה שלכם לא לתת לשום דבר לקלקל לכם. המיקרופון עושה רעשים, יש איזה איש מרגיז שעונה לשיחת טלפון בשורה הראשונה, ההרצאה שלכם מתעכבת או כל דבר אחר שיכול להוסיף לחץ.

כאן בדיוק היכולת שלנו לאלתר ולהפוך כל אתגר להזדמנות נכנסת לתמונה.

 ראו גם: סדנאות לנוער איכותיות ובהתאמה אישית – היכנסו כדי לקרוא עוד!

התמודדות עם פחד קהל - לסיכום

פחד קהל או פחד במה בהחלט יכול להיות מטרד רציני שמעיק על החיים המקצועיים שלנו. לא נגיד לכם "פשוט תהיו אתם", אבל אם תאמצו את הטיפים המוצעים במאמר הזה, אנחנו מבטיחים לכם שתעשו כמה צעדים משמעותיים בדרך להיות אתם, נינוחים, כריזמטיים וכובשים, בדיוק כמו שאתם אצלכם בסלון.

נסו לתרגל את הדברים שוב ושוב ודעו לסמוך על עצמכם ועל היכולות שלכם

כאמור, אל תשכחו את עצמכם כצופים בהרצאה או הצגה – האנרגיה שלכם מתמקדת בניסיון להקשיב, ליהנות וכו'.

אם תרצו שנגיע אליכם לסדנה עם תרגילים פרקטיים שיכולים לעזור לכם לשפר את ההתמודדות שלכם במפגש מול קהל – אתם יותר ממוזמנים ליצור אתנו קשר ונתאים לכם את הסדנה המתאימה.

Picture of מערכת השמש
מערכת השמש

אהבתם ? יש לכם משהו להוסיף ? ספרו לנו!

כתיבת תגובה

חיפוש

קל להישאר מעודכנים

הזינו את המייל שלכם והרשמו לניוזלטר שלנו, לקבלת עדכונים ותוכן

באהבה.