מדוע אימפרוביזציה היא הכלי המושלם לטיפול בלחץ חברתי בקרב בני נוער?

סדנאות לנוער לחץ חברתי

תוכן עניינים

בני נוער יכולים להיות בעלי השפעה עצומה אחד על השני. בייחוד בגיל חטיבת הביניים, בו הנערים עולים שלב בגיבוש הזהות שלהם בתוך קבוצות וחבורות. באופן טבעי, כחלק מהרצון שלהם להשתייך לקבוצה מסוימת, הם נמצאים במרוץ על מקומם במדרג החברתי ומעצם זה, נחשפים לסכנה של השפעות חברתיות כאלה ואחרות. תופעת הלחץ החברתי, היא תופעה מוכרת ומטרידה אשר מעלה סכנות רבות ומכריחה את ההורים להיות דרוכים ולשים לב טוב שהילדים לא נקלעים לצרה. במאמר זה, נסביר מדוע סדנאות לנוער יכולות להוות כלי אפקטיבי ויעיל מאוד לטיפול בתופעה.

מהו לחץ חברתי?

לחץ חברתי הוא בעצם מידת ההשפעה החברתית שיכולה להיות לחבר/ה, על חבר או חברה אחרים, על בסיס הצורך שלהם בהשתייכות לחברה שסביבם. נער/ה שחווים לחץ חברתי, נקרעים בין רצונם האמיתי לבין הדחף להיות חלק ולהתאים לקבוצה כזו או אחרת.

ראו גם: סדנאות לנוער ומגוון פעילויות ייעודיות לבני נוער בעמוד 'תלמידים ונוער'

סוגי לחץ חברתי

קיימים כמה וכמה סוגי לחץ חברתי, הנה שלושה מהם :

לחץ חברתי מדובר

מתקיים כאשר נער אחד מציע, משכנע, נער אחר להתנהג בדרך כלשהי או לעשות משהו ספציפי. למשל אם נער/ה מציעים לנער/ה אחרים לעשן סיגריה.

לחץ חברתי מהסוג הזה, יכול להיות מופעל בשיחה בין שניים, או בשיחה קבוצתית.

לחץ חברתי לא מדובר

כאשר קבוצה לוקחת החלטה כלשהי ואותה החלטה דוחקת את אחד הנערים לקחת אותה גם אם עמוק בפנים, הוא לא ממש רוצה. למשל אם קבוצת נערים ונערות מחליטים לגנוב יחד מהמכולת.

לחץ חברתי חיובי

מדובר ביכולת של קבוצה/חבר/ה להשפיע על אחד החברים בצורה חיובית. למשל, קבוצת ילדים וילדות שמעודדת חברה שלהם ללמוד למבחן למרות שהיא לא מאמינה בעצמה.

דוגמה נוספת היא אם חבר מספר לחבר אחר על איך הוא נהנה מהפעולות המגניבות בתנועת הנוער ומשכנע אותו לבוא ולנסות גם, במקום לבחור להסתובב ברחוב ולעשות אולי משהו לא מסוכן או בעל אופי שלילי.

לחץ חברתי בעידן הסמארטפון

בעידן הנוכחי בני הנוער חשופים לעוד פלטפורמות שעלולות להיות מקור ללחץ חברתי והשפעותיו. באפליקציית "טיק-טוק" לדוגמה, ישנם סרטונים בהם בני נוער מאתגרים בני נוער אחרים, לבצע אתגר כלשהו בעל אופי שלילי.

גם כאן מדובר בלחץ חברתי על בסיס רצונם של הנערים להיות מקובלים. במקרה זה, מקובלים ברשת החברתית, צפיות, לייקים, שיתופים וכו'.

נגן וידאו

כתבה של כאן 11 "שובר הגולגולות: האתגר המסוכן בטיק-טוק"

איך לעזור לילדים ולנוער להתמודד עם לחץ חברתי?

קיימים הרבה דברים שאנחנו כהורים או כאנשי צוות חינוכיים יכולים להסביר לנערים ולנערות שחווים לחץ חברתי, למשל:

  • נסו להיות כנים ונאמנים לרגשות ולרצונות שלכם
  • התרחקו מנערים ונערות שלדעתכם משפיעים עליכם לרעה
  • אמצו חברים שמכבדים אתכם והרצונות שלכם ונעים לכם להיות איתם ומשפיעים עליכם לחיוב

קיימים כמובן עוד המון דברים שאפשר לומר לנערים ולנערות שנמצאים בסיטואציות כאלה. המסרים האלו חיוביים, נכונים אבל אנשי חינוך רבים גורסים שילדים ונוער לא לומדים מדיבורים ושיחות אלא נערים ונערות לומדים מחוויות.

סדנאות לנוער – בגובה העיניים

מתוך ההבנה לפיה בני נוער לומדים מחוויות, אנחנו ב"שמש – מופעים וסדנאות" סבורות שסדנאות אימפרוביזציה ייעודיות לבני נוער, יכולות להיות חוויה משפיעה ומעצבת, בעלת עוצמה אדירה וערך רב.

סדנאות האימפרוביזציה הייעודיות לנוער, עוסקות בנושאים כמו לחץ חברתי, מיניות, מנהיגות, דימוי גוף, שוויון מגדרי, בריונות ברשת, מערכות יחסים מול ההורים ועוד ומועברות על ידי מדריכים אשר עברו הכשרה ספציפית על מנת להעביר סדנאות לנוער שעוסקות בנושאים הנ"ל.

מה קורה בסדנאות?

במהלך הסדנאות התלמידים לוקחים חלק פעיל ומתנסים בתרגילי האימפרוביזציה השונים ובעצם חווים את המסרים מהמקום החוויתי.

מלבד זה, הם זוכים לבמה עצומה לתחושות שלהם והפעילות התיאטרונית מבוססת על השיח עם בני הנוער, שמציפים כל מה שעל ליבם. הם מספרים סיפורים אמיתיים על מקרים בהם חוו לחץ, בין אם היו מהצד שמפעיל את הלחץ או מהצד שעליו מופעל הלחץ.

במקרים רבים המורים והמחנכים לא לוקחים חלק בסדנה ויוצאים מהכיתה, דבר שגורם לבני הנוער להיפתח עוד יותר.

הסדנאות מתמקדות בקבלת החלטות ברגע האמת, נאמנות לעצמי ולאישיות שלי לפני הכל, חברות טובה וכמובן התמודדות בסיטואציות מלחיצות.

קיימת הבנה עמוקה בקרב המדריכים שהרצון בהכרה ובמיקום חברתי גבוה בקרב בני נוער, הוא טבעי לחלוטין ודרך התרגילים הם מלמדים את הנערים והנערות להכיר בעובדה הזאת ועם זאת, לדעת לקחת את ההחלטות הנכונות ברגע האמת.

סדנאות אלתור הן בדרך כלל חוויה קלילה, מצחיקה ועם אווירה טובה, אבל כיוון שמדובר בסדנאות לנוער, שהן ייעודיות בטיפול בתופעה כמו לחץ חברתי, הסדנאות בדרך כזו שהן מקפידות לשלב בין הקלילות, האווירה הטובה, החברית, הצעירה והקלילה שמביאה איתה האימפרוביזציה, לבין מסר חד וברור.

הדינמיקה הזאת היא שהופכת את הסדנאות הללו לכל כך אפקטיביות.

סדנת לחץ חברתי

ההשפעה החיובית של הסדנאות על בני הנוער

המפגש בין עולם התיאטרון לעולם החינוך יוצר את השחרור המדויק מצד בני הנוער ומאפשר להם לספוג את הדגשים שמעבירות הסדנאות על הצד הטוב ביותר.
בדרך כלל בסיום הסדנה מתקיים שיח עם התלמידים ובו הם משתפים כמה עוצמתית הייתה החוויה שחוו וכמה כוח יש לפעילות כזאת, על פני ההסברים החינוכיים שהם רגילים לשמוע.

ערכי האלתור כפתרון

אם אתם קוראים של הבלוג שלנו, כבר הספקתם להכיר שהאימפרו, התיאטרון המאולתר, מביא איתו כלים רבים, שימושיים מאין כמותם גם לתחומים אחרים מתיאטרון.

וגם במקרה הזה, הסדנאות עשירות בערכי האלתור, שעוסקים בחיוביות, בהקשבה, בחברות טובה ובאמון.

מופעים

במקביל לסדנאות לנוער, קיימים גם מופעים ייעודיים שעוסקים בטיפול בתופעות של התנהגויות סיכון בקרב בני נוער, בניהן גם לחץ חברתי.

אצלנו קיימים שני מופעים לנוער:

  • "זה מסוכן" – מופע אינטראקטיבי שעוסק בהתנהגויות סיכון
  • "גיבורים ברשת" – מופע אינטראקטיבי בעוסק בסכנות ברשת

לסיכום

תופעת הלחץ החברתי היא תופעה שצריכה לקבל משקל רב ואת מלוא תשומת הלב, מצד ההורים וכמובן מצד מערכת החינוך והגופים החינוכיים.

סדנאות לנוער הן דרך טיפול עוצמתית ובעלת ערך רב, דרך אלטרנטיבית אך משלימה לפעילות החינוכית השוטפת אותה מקבלים בני הנוער במסגרות החינוכיות.

רוצים שנבוא אליכם לבית הספר לסדנאות ומופעים לנוער? הקליקו על פעילויות לנוער למעבר לעמוד 'תלמידים ונוער' ובחרו את הפעילות המתאימה לכם!

תמונה של מערכת השמש
מערכת השמש

אהבתם ? יש לכם משהו להוסיף ? ספרו לנו!

כתיבת תגובה