אימפרוביזציה תעזור לך להתגבר על מכשולים בכל תחום בחיים

להתגבר בעזרת אימפרוביזציה אלתור

תוכן עניינים

סיפרנו לכם לא פעם כמה אימפרוביזציה היא עולם שלם של כלים מדהימים, שיש להם את היכולת לשמש אותנו במגוון תחומים בחיינו המקצועיים והאישיים.

אמנות האלתור אמנם צמחה והתפתחה כחלק מאומנויות הבמה, מוזיקה ותיאטרון, דרך ציור ופיסול, אך מידי יום אנחנו עדים לכוח העזר שלה בשלל סיטואציות מורכבות בהן בני האדם נתקלים.

כשחושבים על זה, בכל תחום נדרשת היכולת לאלתר. זו אינה קלישאה של הנישה שלנו, אלא אמת לאמיתה והיום נעסוק במפגש בין אימפרוביזציה, כליה וערכיה המדהימים לבין תחומים שאינם קשורים כלל לאמנות פר אקסלנס.

אלתור בכדורגל

בכדורגל לדוגמה, יכולת האלתור מתבקשת. נתחיל בציטוט הבא, של אחד משחקני הכדורגל הגדולים והמלהיבים ביותר בכל הזמנים, רונלדיניו גאושו הברזילאי:

“המשחק שלי מבוסס על אלתור. לעתים קרובות לשחקן התקפה אין את הזמן לחשוב יותר מדי. יש לך שנייה, לעתים רחוקות יותר, להחליט אם לכדרר, לבעוט, לעבור ימינה או שמאלה. האינסטינקט נותן את ההוראות. "

היכולת של כדורגלן לאלתר היא טבעית, אינסטינקטיבית וכמובן הכרחית, כל כדורגלן ואפילו ספורטאי נדרש לאלתר בשלב כזה או אחר במהלך הפעילות אותה הוא מבצע.

כדורגלנים בעידן המודרני נדרשים ליישם שינויים בעמדות, בשיטות לחץ וכיווני תנועה ועוד לא התחלנו לדבר על המעמסה המנטלית והציפיות שמהווים עבורם אתגרים נוספים.

אז נכון שאי אפשר ללמד כדורגלן להפוך לרונלדיניו בעזרת אלתור, אבל בהחלט אפשר לייעל את יכולת ההתמודדות של כדורגלנים עם סיטואציות מלחיצות ושינויים ברגע האמת.

אילו ערכים מעולם האימפרוביזציה מתחברים לזה? הקשבה, אמון, חיוביות וכמובן הידיעה שבאימפרוביזציה אין טעויות, או אם ננסח את זה אחרת, אפשר לטעות כל הזמן. בכדורגל טעויות יכולות להוביל לספיגת שערים וברור שיש לכך מחיר, אבל כאשר אני יודע עמוק בפנים שסומכים עליי, קל לי יותר לאמץ גישת ביטחון יציבה יותר.

גם מאמני כדורגל, שעושים עבודת הכנה טקטית לקראת המשחק, נדרשים לאלתר כל הזמן ולבצע התאמות כשמתעוררים בלת"מים מסוימים בהם שחקן מקבל כרטיס אדום ונאלץ לצאת, כוכב הקבוצה נפצע ועוד ועוד.

אך למרות זאת, לא ידוע עד כה לנו על אף מועדון כדורגל אשר משתמש או השתמש בכלי האלתור באופן מודע ומקצועי, כחלק מהעבודה המנטלית.

אלתור בכדורגל

אלתור רפואי

תחום נוסף ובו כן נעשה שימוש מודע בכלי האימפרוביזציה הוא תחום הבריאות, בעיקר בתחום הכשרת הלמידה.

כחלק מההכשרה של סטודנטים וסטודנטיות לרפואה, הם נבחנים על ביצוע סימולציות בהן שחקנים ושחקניות מגלמים חולים/רופאים בכירים, כאשר אחוז מסוים מהתרחיש או הסיפור ידוע להם מראש אמנם, אך הם צריכים להגיב בזמן אמת למתרחש, לגלות רגישות, מקצועיות ואסרטיביות.

בנוסף, קיימות סדנאות "אלתור רפואי" לשיפור ההקשבה, התקשורת, עבודת הצוות, המנהיגות ולפיתוח האינטליגנציה הרגשית. אם תרצו להעמיק בנושא "אלתור רפואי" היכנסו למאמר הזה.

על המפגש המרגש בין המדע לאימפרוביזציה - פרופ' אורי אלון

אחד הסיפורים מעוררי ההשראה שמשכו את תשומת ליבנו יותר מכל, הוא סיפורו של פרופ' אורי אלון, במחלקה לביולוגיה מולקולרית במכון ויצמן במדע, מחלוצי המחקר בביולוגיה מערכתית.

אלון מספר במסגרת הרצאת טד מרתקת, כנה, מרגשת וגם משעשעת לפרקים, כיצד הכלים מעולם האימפרוביזציה שימשו אותו כאשר נתקע וחיפש את התשובות, כשהיה בעיצומו של המחקר באמצע הדוקטורט שלו.

הוא מתאר את התחושות שהיו לו כאשר כל כיוון שניסה לחקור הוביל למבוי סתום, עד שנראה היה שהנחות הייסוד שלו פשוט לא עובדות יותר.

אלון מוסיף ומספר על המשבר, איך שקע במצב בו הוא מתקשה לקום בבוקר, לא מתגלח ואפילו לא מסוגל לחשוב על איך יעבור בשערי האוניברסיטה מהמבוכה. כבר היה לו ברור שהוא פשוט לא יכול להיות מדען כמו המדענים הגדולים עליהם למד, אבל דווקא באותה נקודה הצליח לקום מהמשבר, בעזרת מעגלי התמיכה שלו ואפילו התחיל מחקר נוסף, נתקע שוב וקם שוב.

לאט לאט זיהה אלון שמדובר בדפוס אשר קורה גם לקולגות שלו.

"אף אחד לא הכין אותנו לזה"

אלון והקולגות שלו למדו מדעים כאילו מדובר בכמה צעדים לוגים שמובילים משאלה ישירות לתשובה, רק שאף אחד לא הכין אותם לאפשרות שבה הם נתקעים. מחקר מדעי אומר אלון, אינו מתנהל בצורה הזאת.

להיות חכם

המשותף למדע ואימפרוביזציה – שניהם חותרים אל הלא נודע

אלון שלקח חלק באותה תקופה בסדנאות אימפרוביזציה, מסביר על הקשר בין אימפרו למדע "באימפרו עליך לאלתר סצנה ללא תסריט או במאי, בלי לדעת לאן הסצנה תלך ואיך היא תיגמר, אבל להבדיל ממדע, באימפרו אומרים לך כבר מהיום הראשון – אתה הולך להיכשל כישלון חרוץ, אתה הולך להיתקע".

והוא כמובן צודק, באימפרוביזציה ישנם אינספור תרגילים ובכל תרגיל ישנה התקלה כלשהי עליה השחקן צריך להתגבר, כחלק מחוקי התרגיל.

אותן התקלות, הן בעצם "מקפצות היצירתיות" של אותן סצנות ובאופן אבסורדי, ללא אותן התקלות היה לנו קשה הרבה יותר לאלתר.

אלון מספר איך בסדנה הם למדו להישאר יצירתיים, במצבים בהם נתקעים או נתקלים בקושי כלשהו.

הסכמה המנטלית

כמה שנים מאוחר יותר, כאשר הפך אלון לפרופסור, היה עליו להדריך סטודנטים בעבודות המחקר שלהם נוכח לדעת שוב שהוא במשבר "אני לא יודע מה לעשות".

אלון מספר איך למד כל כך הרבה שעות של כימיה, פיזיקה, ביולוגיה אבל אפילו לא שעה אחת על איך להנחות ואיך להדריך אחרים ולהתקדם איתם בשלבי המחקר או איך לעודד אותם במסע אל הלא נודע.

ובשלב זה למעשה, השתמש באימפרוביזציה והכין את הסטודנטים מהיום הראשון על מה הם עתידים לעבור או לא לעבור וזה קשור לסכמה המנטלית, הוא מספר.

"אם למשל רוצים לגעת במשהו" הוא מסביר בהרצאה, "המוח בונה סכמה שצופה איך בדיוק השרירים שלי יפעלו, עוד לפני שהיד בכלל זזה. אך מה קורה כאשר משהו חוסם אותנו מלגעת באותו הדבר? הסכמה בעצם לא תואמת את המציאות."

לפי מה שמלמדים בלימודי מדעים, מחקר מדעי מתנהל לפי הסכמה הזו:

A הוא השאלה – B הוא התשובה. מסלול ישיר.

אבל מה קורה אם סטודנט טועה או סוטה מאותו המסלול ? הדבר גורם לתחושת מועקה קשה.

ולכן אלון מציג לסטודנטים סכמה מציאותית יותר:

A הוא השאלה – B  הוא התשובה אבל בעת חיפוש התשובה, כשהמחקר תקוע והם מחפשים את התשובה בכיוונים שונים, הם נמצאים במקום כלשהו, למקום הזה קורא אלון "הענן", דרכו אפשר להגיע אחרת, חדשה. תשובה C.

אלון מספר על להיות ב"ענן", במקום הזה שאתה תקוע בחיפוש אחר התשובה ודרכו, להגיע לתשובה אחרת, תשובה C.

ותשובה C  הוא אומר "חשובה ועמוקה הרבה יותר מתשובה B "

עצם הידיעה על אותו ענן, המודעות הזאת, לעובדה שמחקרים עלולים להיתקע לפעמים באזור שמרגיש כמבוי סתום וש"הענן" הוא שלב נורמלי וחיוני בתהליך, חוללה שינוי בקרב קבוצת המחקר של אורי.

סטודנטים רבים מצליחים לזהות את השלבים ולפעול כדי "לנצח" את המחקרים, לעבור את הגבול בין המודע והגלוי לנסתר ולהגיע לתשובות עמוקות יותר ממה שחשבו שאפשר להגיע.

ובדיוק כמו באימפרוביזציה, כך גם במדע סבור אלון, יוצאים למסע אל הלא נודע.

מדהים כמה קווים מקבילים יש בין תחומים שחשבנו שהם כל כך רחוקים, לא ?

בהמשך אלון מספר על עקרון ה"כן ו.." ועל השימוש בו גם בחייו המקצועיים כמדען הלכה למעשה. הזכרנו לא אחת את עקרון ה"כן ו..", הבסיס להכל באימפרוביזציה ומידע נוסף תוכלו למצוא במאמר הזה שלנו.

צפו בהרצאתו מעוררת ההשראה של אורי אלון בTED

לסיכום

אנחנו רואים כמה עוצמה יש לאימפרוביזציה, כמה כוח והשראה היא יכולה להביא איתה וכמה היא כלי שימושי כמעט לכל תחום בחיים. מקצועי או אישי.

רוצים לדעת עוד ? רוצים להתנסות באלתור ? צרו קשר ונתאים לכם סדנת אימפרוביזציה במיוחד עבורכם.

Picture of מערכת השמש
מערכת השמש

אהבתם ? יש לכם משהו להוסיף ? ספרו לנו!

כתיבת תגובה