למה כל מנהל חייב לטעות, לצחוק, ולהמשיך הלאה?
האם אתם מנהלים שחושבים שהכל צריך להיות מתוכנן עד לפרט האחרון? שההחלטות חייבות להתקבל לפי "הספר"? אם כן, יש לנו חדשות בשבילכם: אולי הגיע הזמן לשחרר קצת, ללמוד לטעות, ולצחוק על הדרך.
זה לא רק לצחוק על טעויות – זה גם לפתח גמישות מחשבתית
בין אם אתם מנהלים צעירים או מנהלות עם ניסיון רב, יש משהו אחד שמשותף לכולנו – התמודדות עם מצבים בלתי צפויים, דחיפות, ולפעמים גם עם טעויות. אבל מה קורה כשאתה מפחד לטעות? או כשאת מרגישה שהחיים שלך צריכים להיות מתוכננים עד לפרט האחרון, ושכל שיבוש בתוכנית הוא כישלון?
הבעיה מתחילה כשמנהלים מרגישים תקועים בגישה הזו – ולא מצליחים לתת מקום לשינויים, או כשיש תחושת "אי-נעימות" מלקבל החלטות שלא תוכננו מראש. זה עלול להוביל לאי-נוחות רבה, לא רק ברמה האישית, אלא גם ברמה הצוותית. אם המנהל נשאר מקובע על התוכנית, ולא מצליח להתגמש או להתמודד עם טעויות, זה יוצר מתחים מיותרים עם הצוות, חוסר גמישות בתהליכים, ולא פעם – גם נזקים ממשיים למקום העבודה.
למה מנהלים צריכים את זה?
הכאב הזה של המנהל, התחושה שהוא לא יכול לשחרר את השליטה ולהיות מוכן להתנסות, הופכת להיות אבן נגף – גם לפיתוח האישי שלו, וגם לתפקוד הארגוני. כשלא מרשים לעצמנו "לטעות", אנחנו חוסמים את היכולת לצמוח, לפתח יצירתיות, ולהגיב בצורה חכמה ויעילה בשעת הצורך.
אז איך יוצאים מזה? איך אפשר ללמוד לשחרר קצת, להפסיק לפחד מטעויות ולתת לצוות מקום למעורבות, בלי שכל שינוי ירגיש כמו איום אישי? איך נשארים יצירתיים, חיוביים ועם ראש על הכתפיים? התשובה פשוטה: אימפרוביזציה.
מה זה בכלל אימפרוביזציה?
אימפרוביזציה היא לא רק ליצנים על במה או שחקנים בסיטואציות מצחיקות. אימפרוביזציה זה כלי עבודה עוצמתי – טכניקת משחק שמלמדת אותך איך להוציא את הטוב ביותר מהסיטואציות הכי לא צפויות, להגיב בצורה האפקטיבית והמהירה ביותר, מבלי לתכנן מראש ואיך לשחרר את הפחד המשתק מטעויות ואת האובססיה לשלמות.
אז הבנו- אימפרוביזציה היא מיומנות חשובה לכל מנהל ומנהלת. רוצים ליישם את הפרקטיקה כבר מעכשיו ולהיות מנהלים יותר טובים?
הכנו לכם חמישה עקרונות בסיס שיעזרו לכם להתחיל:
- הקשבה פעילה
הקשבה היא הבסיס של של טכניקת האלתור. היא הכלי הכי חשוב והכי עמוק. קדוש, אם תרצו. אימפרוביזציה דורשת קשב גבוה למתרחש בסביבה. ככה זה גם בניהול: כדי להבין את הצרכים האמיתיים של הצוות או של הלקוחות, עלינו להקשיב באופן פעיל. בדגש על הקשבה חיובית. לא להקשיב רק למה שנאמר, אלא גם למה שלא נאמר – לשפת גוף, להבעות פנים, למילים שבוחרים או לא בוחרים לומר. ככל שתהיו קשובים יותר תיווכחו כי הראייה הרב מערכתית שלכם הופכת לצלולה יותר. מנהל טוב יודע לשים לב למרכיבים הקטנים שמשפיעים על התמונה הכללית. אם תחליטו להגיע כבר מחר למשרד במצב אמיתי של פתיחות הלב והקשבה פעילה לכל אדם אשר יפנה אליכם – תוכלו מיד להרגיש את ההבדל באיכות היחסים, שיתוף הפעולה ובאופן אינטגרלי – גם בהישגים.
- גמישות מחשבתית
מה קורה כשמישהו מהצוות מגיב בצורה לא צפויה? או כשבעיה חדשה עולה תוך כדי ביצוע משימה? התגובה שלכם ברגעים האלה היא קריטית. בניהול כמו באימפרוביזציה, היכולת להסתגל ולמצוא פתרונות יצירתיים במקום להיתקע בהלם היא חיונית. במקום להיאחז בתוכנית המקורית, ניהול יצירתי מצריך את היכולת להתגמש ולהמציא את הדרך תוך כדי תנועה. אז איך מתגמשים? בדיוק כמו בסעיף הקודם. הקשבה. גם לעצמי. לתת מקום רגע להלם או להתנגדות. לנשום עמוק ולהקשיב שוב אבל הפעם למה שקורה עכשיו. מה הצרכים בשטח כרגע, מה האתגרים הרלוונטים ואיך ניתן לצמוח מהם? שחררו את התוכנית המקורית, היא רק מעכבת אתכם. התקדמו תוך כדי הקשבה ורגישות. פנו מהדרך מחשבות מעכבות ומחסומים שלא יקדמו אתכם. ברגע שתעשו זאת אתם מעניקים לצוות שלכם קרקע פורה לחשיבה חופשית ויצירתית ממנה מגיעים הפתרונות הטובים ביותר. בסוף התהליך ממליצות לא לוותר על רפלקציה המעניקה התמקצעות, עיבוד חוויתי וסגירת מעגל.
- טעויות כשלב הכרחי בתהליך
כולנו טועים לפעמים. טעויות הן חלק בלתי נפרד מחיינו. אם אתם חוששים מטעויות, לא תצליחו להסתגל לסיטואציות משתנות. וכפי שאתם חווים את החיים- הם דינמיים ומשתנים כל הזמן ועלינו להתקדם יחד איתם. אחרת, נשאר מאחור ונאבד את הרלוונטיות שלנו. בדרך כלל כשאנחנו טועים זה מבאס. כשאנחנו טועים כמנהל או מנהלת, המצב משמעותי ומלחיץ יותר, יש לכך השלכות. באימפרוביזציה המצב הוא בדיוק ההפך, בעצם זה אולי השיעור הכי גדול שאפשר ללמוד: באימפרוביזציה נהוג לאמץ כל טעות כמתנה. לבחון את הטעות, לתת לה מקום ולראות איך היא יכולה להוות לנו כמקפצה לדבר הבא. הטעות הבאה שלך או של הצוות יכולה להיות הגילוי הגדול הבא. הדרך בה אנו מגיבים לטעויות קובעת אם נלמד מהן או נשקע בבושה ובתסכול. הסוד הוא לא להימנע מטעויות ולא לטאטא אותן מתחת לשטיח, אלא לדבר עליהן, להציף אותן, לקבל אותן ולהמשיך הלאה עם הרבה יותר תעוזה וביטחון.
- שחרור השלמות
נכון שיש לכם תוכניות ויעדים ומטרות אבל לא תמיד אפשר לדעת הכל מראש. גם לא צריך. תחשבו על זה, יכול להיות שהרבה אופציות אחרות נחסמות בפניכם. אנחנו לא אומרות שלא צריך לתכנן. זה חיוני. אבל תשאירו רווחים לאלתור. יש סיטואציות שבהן אתם צריכים להגיב כאן ועכשיו. לא תמיד יש זמן לפתח פתרון מושלם או לתכנן כל צעד. אימפרוביזציה מלמדת אותנו לשחרר את הצורך בשליטה מוחלטת ולהגיב בצורה טבעית וזורמת. זה יכול לעזור במיוחד כשצריך לקבל החלטות במהירות וללא כלים או נתונים מלאים. כשאנחנו מתעקשים על הצורך בשלמות אנחנו יכולים להתקע וליצור עיכובים שיובילו לנזקים. תרגול לפרפקציוניסטים ביניכם: השלימו מחר משימה, אחת כזאת שהיא לא הכי חשובה, אבל השלימו אותה ב 90% ולא ב 100%. שחררו אותה כך. שימו לב למה זה עושה לכם בגוף והאם זה משחרר לכם מקום/זמן למשימות אחרות.
- חיוביות – זה מדבק, וזה קריטי
אימפרוביזציה לא רק עוזרת לנו לשמור על יצירתיות, אלא גם על מצב רוח חיובי. כשאנחנו בוחרים לראות את הדברים באור חיובי, זה לא רק משפר את תחושתנו האישית – זה גם משפיע על הסביבה שלנו. חיוביות היא מדבקת, והיא הדרך בה אנו יכולים להפוך את סביבת העבודה ליותר נעימה ומכילה. מנהלת חיובית היא מנהלת נגישה יותר, פתוחה יותר, וקל לפנות אליה ולהתייעץ איתה. כשהמנהלים שומרים על גישה חיובית, הם יוצרים אווירה שבה העובדים מרגישים בטוחים להביע את דעתם, לשתף רעיונות, ולהיות חלק פעיל במקצב העבודה. זה לא רק עוזר להתמודד עם בעיות בצורה טובה יותר – זה גם מגדיל את תחושת השייכות וההזדהות של הצוות עם מטרות החברה. כשהצוות מרגיש חופשי, פתוח ומוערך, הוא יכול לבצע את עבודתו בצורה טובה יותר ועם פחות פחד מטעויות. אל תחכו לשיחות חתך, נסו זאת כבר מחר: תנו מילה טובה לאחד העובדים על מצגת שהכין, עצרו את אחת העובדות כך סתם באמצע היום ושתפו אותה בהערכה שלכם כלפיה וכמה אתם שמחים שהיא חלק מהחברה, ואל תשכחו להגיד תודה ובבקשה. הן מילים קטנות אבל הן עושות את כל ההבדל.
ניהול מוצלח, כפי שראינו, לא קשור רק לתכנון מוקפד ולקבלת החלטות מהירות, אלא גם למוכנות להיכנס לתוך הלא נודע – לא לפחד לטעות, לצחוק וללמוד מהדרך.
אם אתם מנהלים שמבינים שהעתיד שייך למי שמתנסה, מוכן ללמוד מהטעויות, ומגיב בזריזות לשינויים, אימפרוביזציה היא הכלי המושלם עבורכם. בסדנאות האלתור שלנו למנהלים, תלמדו איך להתמודד עם סיטואציות בלתי צפויות, איך לשחרר את הצורך בשלמות ולהגיב בצורה יצירתית ומועילה. באמצעות תירגולים מעשיים, תפתחו את היכולת שלכם להקשיב באופן פעיל, להיות גמישים במחשבה ולהגיב במהירות ובביטחון. יחד, נוכל להפיק את המיטב מכל רגע – כי כל החלטה, כל שינוי, וכל אתגר, הוא הזדמנות לגדול ולהתפתח.
אם אתם מוכנים לשדרג את כישורי הניהול שלכם ולהפוך למנהיגים יצירתיים וממוקדים, הצטרפו אלינו לסדנאות האלתור. אנחנו כאן כדי לעזור לכם להפוך את העקרונות האלו למציאות ולייצר סביבה עבודה חיובית, פתוחה ומלאה בצמיחה.