כללי זהב באימפרוביזציה שישנו לך את החיים

פרטנר אלתורים

תוכן עניינים

אנחנו לגמרי עומדות בביטחון מאחורי הכותרת. אימפרוביזציה היא כוח עצום שקיים בכל אחד ואחת מאיתנו. כולנו מאלתרים כל הזמן אפילו בלי לשים לב. אבל מה יקרה אם נשתמש באלתור במודע? למשל כשנצטרך לצאת מסיטואציה מביכה, להצליח במבחן או כשנרצה להרשים את הבוסית? מה אם נגיד לכם שתוכלו להפוך מצבים מורכבים בחיים שלכם למצבים פשוטים, זורמים וקלילים? איך כל זה יקרה? בעזרת האלתור שקיים בכם מאז ומתמיד. ללא עזרים חיצוניים. רק אתם ואתן, עם סנכרון מוחלט בין הראש ללב.

נשמע מדהים נכון? אבל מאיפה מתחילים?

ובכן, האימפרוביזציה היא תורה שלמה, מקיפה ועמוקה מאוד. אבל, אל ייאוש, היא גם אינטואיטיבית ומאוד קלה ליישום.

הכנו לכם כאן 8 כללי זהב , אם תצליחו ליישם אפילו חצי מהם, תוכלו להרגיש שינוי משמעותי כבר בימים הראשונים. השינוי יופיע בכל מקום שבו תבחרו ליישם את הכללים בין אם זה בעבודה, בזוגיות או מול עצמכם.

אז, שנתחיל? קבלו אותם, 8 הכללים באימפרוביזציה שהולכים לשנות לכם את החיים:

1. שימוש באסוציאציות

קודם כל, מה זה אסוציאציה בכלל? ולמה צריך אותה?

אסוציאציה היא הדבר הראשון שעולה לי בראש כשאני שומעת מילה מסוימת או נתקלת במשהו מסוים. למשל, אם לנו, באופן אישי, יגידו את המילה 'קיץ', תעלה לנו מיד המילה 'שמש' בראש. לכם עלתה מילה אחרת? יופי, טוב מאוד. אסוציאציות הן דבר מאוד אינדיבידואלי והן מה שמייחד אותנו. כל האסוציאציות שלנו יחד מרכיבות את המארג המרתק שהוא האופי הייחודי שלנו.

ועכשיו, לאחר שהבנו מה זה אסוציאציות בואו נבין למה חשוב כל כך להשתמש בהן. במילה אחת: הפרייה. בשתי מילים: הפרייה רעיונית.

מה זה אומר? שמש אסוציאציות, מכירים? אז זה בדיוק זה. כשרוצים לגבש רעיון בתחום מסוים, ליצור משהו חדש יש מאין, מקובל לנהל Brain Storming"" זאת אומרת סיעור מוחין, או בתרגום ישיר מדיי – סערה מוחית.

פשוט לזרוק רעיונות ומושגים, מה שאנחנו נזרוק לעולם כבר יגדל ויתפתח משם. מישהו אחר ישמע מילה שזרקתי והיא תעלה בו אסוציאציה משלו, ויחד זה יוביל אותנו לרעיון משותף חדש שנולד מתוך האסוציאציות של שנינו.

האסוציאציות שלנו הן אוצר, כל מה שצריך הוא לפתוח את התיבה שלנו ולחלוק אותה עם העולם. שימו לב, זה השלב הכי התחלתי ולכן לא נתיימר להגיע לתוצאה ספציפית כלשהי, אלא רק נתאמן בזריקת אסוציאציות עד שהן יתגבשו לרעיון.

אז מה הכלל כאן? להיות מחוברים לעולם האסוציאטיבי שלנו בצורה אותנטית, להצליח לקבל מילה כלשהי ולתת לה להפעיל אצלנו את הזכרון הראשון שעולה לנו וללכת איתו.

זה עובד באלתור סצנות ועובד גם כשמנסים לחשוב על רעיונות יצירתיים בעבודה. למידע נוסף על אסוציאציות ומשחקים מעולים לתרגול, קראו את המאמר שלנו בנושא.

כדי לקרוא עוד על אסוציאציות ולהכיר משחקים שעוזרים לתרגל את הנושא, אתם מוזמנים ומוזמנות לקרוא את המאמר הבא.

אילתור אימפרוביזציה כללים וחוקים

כן ו.. (כן בכייף, עקרון ההסכמה)

טוב, אנחנו מדברות הרבה על ה"כן ו.." . זה בעצם הבסיס של כל שיטת האימפרוביזציה. זה הכלי הכי אפקטיבי והכי קל ליישום ביום יום. אז מה זה הכן ו? או בשמו השני – עקרון ההסכמה.

כן ו.. מורכב משלושה שלבים פשוטים וקצרים:

השלב הראשון-  הוא השלב המטרים. הוא מגיע לפני הכן ו. מה צריך לעשות? להיות במצב הקשבה חיובית ופתוחה לפרטנר שלי בעודו מציע רעיון.

השלב השני-  השלב הכי חשוב! להגיד כן לרעיון של הפרטנר בהסכמה מלאה ואמיתית

שלב שלישי- השלב היצירתי. להוסיף "ו" אחרי ה"כן" שלנו ומייד אחריו, להוסיף רעיון משלנו שמגיע מתוך ובהשראת הרעיון של הפרטנר.

ה"כן ו" לא נגמר כאן. הוא ממשיך בלופים. אפשר לבנות מגדלים של רעיונות עד לשמיים.

שימו לב לדגש חשוב. עדיף לא להגיד כן ו אבל, כן ולא, כן ולא ובכל זאת וכו', זה אומר שלא באמת הסכמנו בלב שלם עם הפרטנר שלנו ושאנחנו מנסים לשנות את הרעיון שלו.

אז למה הכן ו טוב לנו? הוא עוזר לנו לפתח את ההקשבה שלנו, הוא מותח את שריר החיוביות ובאופן אינטגרלי גם היצירתיות מתפתחת.

השיטה הזאת עובדת מצוין בישיבות קריאייטיב, בדייטים, בהתנהלות מול ילדים ובעצם מול כל אדם שתרצו לנהל מולו שיח נעים ומפרה.

למידע נוסף על "כן ו.." קראו את המאמר שלנו, המסביר ומציע משחקים בנושא.

3. להסיר חסימות

אולי הכלל הכי מאתגר שנפרט כאן. החסימות הן מנגנון טבעי שקיים בנו כדי להגן עלינו. זה מצב טבעי. מצב בטוח ונוח. אבל, באותה נשימה זה גם מצב סגור שתוקע אותנו באותה הנקודה. בשביל להצליח לאלתר, לצאת מאזור הנוחות ולנוע קדימה צריך לנטרל את החסימות. כדי להצליח להשתחרר צריך קודם כל להבין את שני סוגי החסימות:

  1. חסימה מול הפרטנר– זאת החסימה הקלה יותר לנטרול. עניין של סוויץ' קטן בראש. עומד מולי אדם "שלא בא לי טוב", יש לי איזה התנגדות מולו. זוהי חסימה חיצונית. אנחנו נמצאים במקום שלילי מולו. כל מה שצריך לעשות הוא לעצור. לנשום רגע. ולהבין שאנחנו שליליים כלפי האדם שמולנו ואז לקבל החלטה להיות יותר חיוביים אליו. לא תמיד זה פשוט, כי הרי יש סיבה לאנטי שלנו כלפי אותו האדם. במקרה כזה כדאי לנסות לשלוף את טכניקת ה"כן ו" מסעיף 2 והפלא ופלא תוך שניות ההתנגדויות יתמוססו.
  2. חסימה מול עצמי– זאת חסימה יותר מסובכת לנטרול. חסימה פנימית. היא מגיעה ממקום עמוק של הפחדים הכי כמוסים שלו. מתי אפשר לזהות אותה? כשאנחנו נמצאים בסיטואציה חברתית ואנחנו נחבאים אל הכלים, כאשר יש שיחה מקצועית ואנחנו נמנעים מלהביע את דעתנו. החסימה הפנימית עלולה להפריע לנו לשתף פעולה ולתקוע אותנו במצב אנטי תמידי. כיצד ניתן לנטרל את החסימה הזאת? ובכן, לא ניתן לנטרל אותה עד הסוף. כפי שאמרנו בהתחלה, זה מנגנון ששומר עלינו. אבל בהחלט ניתן למזער אותה. בצעדים קטנים ובהחלטות. פשוט לשנות גישה. בעזרת אותם השלבים של החסימה החיצונית. אנחנו נעצור, נתבונן פנימה, נבין שאנחנו עמוק בתוך האנטי, נשאל את עצמנו ממה אנחנו נמנעים ולמה, נבין רגע את הפחד. ניתן לו מקום. בלי לשפוט את עצמנו. ורק לאחר מכן נחפש דבר אחד חיובי קטן שנוכל דווקא להנות ממנו, להגיד לו כן, לאפשר לעצמנו להיפתח אליו. למשל להרים יד ולענות על השאלה של המרצה. רק פעם אחת. אם זה מרגיש לנו נעים, נוכל לנסות שוב ושוב עד שהחסימה באזור הזה תתמוסס.

4. לקפוץ למים

לפעמים כדי שדברים יקרו לא צריך לחשוב. אלא לעשות. באימפרוביזציה, לא יכולים להיכנס עם קצות האצבעות, ואז לחזור ולהיכנס קצת יותר עמוק ולחזור שוב. לא.

צריך פשוט לקפוץ למים. בטוטאליות, בחיוביות. אם את רוצה לפתוח עסק אבל משקיעה בזה פעמיים בשבוע רק שעתיים – לא תצליחי בממדים שחלמת. אם אתה רוצה להיכנס למערכת יחסים עמוקה ומחייבת יותר עם בת הזוג שלך, אתה צריך באמת להתחייב – כל כולך. בזמן, בהשקעה, בפתיחות הרגשית שלך. לקפוץ למים.

ניתן דוגמה מהבמה. נכנסתי לסצנה בה השורה הראשונה של הפרטנר שלי היא: "ואוו לא ידעתי שאת רוקדת דבקה צרפתית כל כך טוב!" מה עלינו לעשות? נכון! לרקוד דבקה צרפתית הכי טוב שאנחנו יכולים. כן, אפילו שאנחנו לא יודעים איך לרקוד דבקה וכן אפילו שאין דבר כזה דבקה צרפתית. מה נרוויח מהקפיצה הטוטאלית הזאת? גם יציאה מאזור הנוחות, גם את הצחוק והערכה של הקהל וגם נלמד על עצמנו דברים חדשים. אז קחו ואויר וקדימה למים

לקפוץ למים באימפרוביזציה

5. כאן ועכשיו

זהו כלל חובה. המקור שלו מאזורים בודהיסטים יותר. של זן. באימפרוביזציה הוא דינאמי ואנרגטי יותר. מדובר על שילוב של להיות כאן ועכשיו, נוכחים בסיטואציה בהקשבה מלאה לסביבה שלי יחד עם אנרגיה דרוכה, במובן החיובי. במובן של תמיד להיות מוכנים לקפוץ למים. למשל אני רוצה לדבר עם הבוסית שלי על רעיון חדש שיש לי, נכנסתי לחדר פתוחה וקשובה ולכן יכולתי להבחין שהיא מוטרדת בגלל דבר אישי. לא יריתי עליה את כל הרעיונות והמחשבות שלי בבת אחת. אלא דווקא שאלתי לשלומה, הצעתי אוזן קשבת ורק לאחר שנרגעה מעט יכולתי להציע את הרעיון שלי בתוך אנרגיה שמאפשרת לי. הייתי נוכחת ברגע והבנתי אותו ולכן המודעות אפשרה לי להתקדם.

6. קיל יור בייבי

מה מקור השם הביזארי הזה ולמה הכלל הזה חשוב לנו? ובכן, לפעמים אנחנו נצמדים לרעיון מסויים כל כך חזק שאנחנו ממש עלולים להיקשר אליו כמו תינוק. הדוגמה היא מעולם הבמה, אבל תוכלו להשליך אותה לכל תחום בחיים.

לפעמים שחקנים מאלתרים מקשיבים לסצנה הקודמת, חושבים על רעיון מוטרף, מתאהבים ברעיון שלהם קשות. למשל שחקן אחד אומר לעצמו, אני נכנס עכשיו לסצנה ואני הולך להיות קוסם שייקח את הדמויות במכונת זמן, שלושים שנה אחורה וככה הם ידעו לעשות את הדבר הנכון וכך גם אני הולך לפתור את הסיפור ולצאת גדול.

ואז אותו שחקן נכנס לסצנה ובשניה הראשונה אחד הפרטנרים פונה אליו ואומר לו: "סבתא יקרה, טוב שבאת".

השחקן כמובן יצטרך "להרוג את הבייבי", את הרעיון שלו, שחשב שהוא מבריק והתאהב בו קודם לכן. זה כלל חשוב מאוד באלתור שחשוב ליישם גם בחיים עצמם.

נסו להגיב לסיטואציה. החיים לא תמיד הם מה שאנחנו מתכננים ולפעמים צריכה להיות לנו היכולת לשנות כיוון ולזרוק לפח כל מה שתכננו, כדי שבסוף נרוויח מזה יותר.

רוצים לקרוא עוד על אלתור? היכנסו למאמר המקיף שלנו "מהי אימפרוביזציה?"

7. לגרום לפרטנר שלי להיראות יותר טוב

הכלל הבא מגיע מתוך הבנה שאם נדאג לסובבים אותנו ונעצים אותם, כך גם אנחנו נתעצם. זהו כלל שעוזר לנו להניח לעיסוק העצמי והאגו בצד ונטו להיות כל כולנו בשביל האחר. כדי לגרום לפרטנרים שלנו להיראות יותר טוב, אנחנו נדרשים לקחת אחריות על הסצנה, או בחיים לקחת אחריות על הסיטואציה. לגרום לסובבים אותנו לסמוך עלינו.

למה הכוונה? להשאיר את כל תשומת הלב שתכננתי להשקיע בעצמי בסצנה הזאת בצד ולדאוג ליישם את הכללים עליהם דיברנו בסעיפים הקודמים. לדאוג להקשיב לפרטנר, להפרות אותו ברעיונות, לגרות את עולם האסוציאציות שלו. לשמור עליו ברמה הבימתית.

אם נקביל את זה לעולם העבודה, לא חסרות סיטואציות בהן אנחנו יכולים לגרום לעובדים שמסביבנו להיראות טוב יותר. למשל יש לקולגה שלי פרזנטציה חשובה והיא מאוד מתרגשת. אתן לה לערוך מולי חזרה, אזרוק לה הערות בונות ואעזור לה להצליח. כך, גם ארוויח קולגה מרוצה וגם הצלחה שאולי בעתיד תשפיע גם עליי. אם תאירו עם הפנס שלכם על מישהו אחר, האור יאיר את כל החדר.

פרטנר אלתורים

8. הקשבה

אחד הכללים החשובים ביותר באימפרוביזציה הוא להקשיב. כמה שיותר, כל הזמן ובכל רגע. כל התשובות נמצאות שם. כשמאלתרים מקשיבים היטב, הם הרוויחו כבר 80% מהקטע המאולתר שלהם, משום שהקשבה גורמת לכללים נוספים להתקיים.

כשמקשיבים הכל קורה כאן ועכשיו, כשמקשיבים קל הרבה יותר להגיד כן לסיטואציה, לזרום ולשחרר. אם אתם מחפשים משהו בטוח באימפרוביזציה – זו הקשבה.

היכנסו למאמר שלנו על הקשבה, שייתן לכם כלים פרקטיים ותרגולים מעולים בנושא.

לסיכום

עולם האימפרוביזציה מציע לנו המון כלים מדהימים שיכולים לעזור לנו בהתמודדויות עם סיטואציות מורכבות בחיינו המקצועיים ובכלל.

האמינו בהם, התמסרו להם ותראו מיד איך הם תורמים לכם הלכה למעשה בכל פעם מחדש.

כדי ללמוד עוד על אימפרוביזציה, לקבל טיפים וכלים, אתם מוזמנים להיכנס לבלוג שלנו וליהנות ממגוון המאמרים שיש בו.

אימפרוביזציה טובה לשיפור מיומנויות תקשורת, עמידה מול קהל, ביטחון עצמי, יצירתיות ועוד ועוד.

רוצים שנבוא אליכם לסדנת אימפרוביזציה? השאירו פרטים ונציג שלנו יחזור אליכם בהקדם עם כל המידע!

תמונה של מערכת השמש
מערכת השמש

אהבתם ? יש לכם משהו להוסיף ? ספרו לנו!

כתיבת תגובה